Hundens nese – et perfekt redskap

Våre liv er ofte stressfylte og man har ikke tid til å stoppe opp og virkelig glede seg over de små tingene i livet. Hvorfor ikke finne på noe morsomt sammen med hunden?

Det finnes mange små ting man kan lære hunden sin som styrker relasjonen mellom hund og hundeeier - bare man husker på at det skal gjøres med glede, ikke straff. Hunden fortjener å vite at den blir verdsatt, akkurat sånn som hunden verdsetter deg og øyeblikkene dere har sammen. Jeg ønsker derfor å dele noen ideer som dere kan ta med ut i hverdagen - disse vil glede både deg og hunden.

Selv om hunden din er pensjonert fra jakt og konkurranser, er kun en familiehund eller har en fysisk lidelse som reduserer bevegelighet - er det viktig at den får leve livet med aktivisering og oppmerksomhet.

Tilpasset mosjon og riktig foring er viktig for å holde hunden i form. Hvis du pleier å gå en lang tur på asfalt om dagen, bør den jevnlig byttes ut med et par kortere turer i mer spennende terreng.
Skogen er et godt valg, hvor terrenget er ulent og kupert. Da får hunden brukt flere muskelgrupper og beveget seg naturlig i sitt eget tempo. I tillegg bygger den muskler og forbedrer balansen sin. I skogen er det også masse spennende lukter som hunden kan utforske. Bruk langt bånd og sele, eller la den gå løs hvis det er mulig.

Hunder er nyskjerrige av natur. Når hunden din vil kikke, lukte og smake på verden rundt seg, betyr det at den er frisk og glad. Vi skal verdsette hundens nyskjerrighet. Det er et fantastisk hjelpemiddel for å få hundene med på aktiviteter som er morro for både hund og hundeeier.

Dette fører oss videre til viktigheten av ikke bare fysisk mosjon, men også mental mosjon!

Et beriket miljø er givende for hunder i alle aldre, og er ekstra flott for hunder som har svekket bevegelsesevne. Ta hunden med der det er mange lukter, og gjerne ofte til nye steder. Dette kan være skoleplasser, byggeplasser, utenfor kjøpesentere, i parken eller jorder hvor beitedyr har gått - valgene er mange.

For hunder som er usikre på verden rundt seg, og som har hatt lite sosialisering eller opplevd traumatiske ting - vil utforsking av verden styrke hundens selvtillit. Det vil også gjøre den bedre i stand til å takle ulike prøvelser i livet. Husk at man ikke skal øse på med nye ting hver dag. Noen ganger i uken holder, og hvor lenge varierer fra hund til hund. Nervøse og usikre hunder og valper skal ikke utsettes lenge om gangen for uvante situasjoner - tenk heller kortere økter.

Andre ting man kan gjøre er å legge gjenstander ute i hagen som hunden kan utforske. Dette er spesielt bra for valper og unghunder som fort blir slitne - og det er ofte ikke lang vei inn til senga.
Alternativt kan du spørre hundekjære venner og slektninger om tillatelse til å ta med hunden slik at den kan undersøke hagen eller huset deres. På den måten får både du og hunden vært sosiale. La hunden få gå med langt eller løst bånd og lukte på alt det nye og spennende. Da får den også fysisk- og mental mosjon. Alle disse øvelsene kan med fordel kombineres med godbitsøk.

Godbitsøk er en populær øvelse som kan utføres innendørs og utendørs, og borte og hjemme. Du kan variere med å kaste godbitene utover gresset, i stua eller andre steder du synes er greit - slik at hunden kan lukte seg fram til dem. Hvis hunden ikke har gjort det før, kan du starte med å legge en godbit ned på bakken mens den ser på. Når hunden spiser godbiten, legger du ut flere. Den vil raskt forstå poenget.

For å skape litt ekstra innsats kan godbitene gjemmes i et rom - for eksempel i en rotete kjeller med mange gjemmesteder. Legg gjerne noen godbiter i hundens hodehøyde slik at den lærer seg å løfte nesa opp fra bakken. Andre gjemmesteder kan være i pappesker, blomsterkasser, under stueteppet, i pappkrus (stable oppå hverandre), rundt verandaen, under busker eller i et skogholtet – mulighetene er mange. Hunden bruker nesa – finner godbiten – og får dermed belønningen sin for innsatsen med nesa. Husk alltid å være sikker på at det ikke finnes spiker eller lignende som hunden kan skade seg på i/ved gjemmestedene.

Slepespor kan brukes på mange forskjellige måter. En av de enkleste metodene er å ta en tørrfisk, pølse, pannekake eller lignende i en hyssing og slepe langs bakken. Hunden skal da følge lukten av mat frem til målet som er belønningen. Start innlæringen i det små. Kanskje du må starte sporet med å bruke bare noen få centimeter - for å få hunden til å forstå at den skal bruke nesen.

Slepespor kan også brukes som innlæring av spor. Her sleper du maten et stykke langs bakken. Da deretter maten opp før du fortsetter å gå et stykke - for eksempel bak en husvegg eller et tre.
Poenget er at hunden skal kjenne lukten av mat, for så å fortsette å søke etter sporene til hundeeiren som har belønningen. Tips: Om du bruker mat som faller fra hverandre eller har blitt full av sand og gress - kan du legge maten i et penal, en gammel sokk eller lignende. Luktpartiklene vil ligge igjen på bakken.

Tapt apport kan være både nyttig og morsomt. Poenget er at hunden skal finne igjen noe som du har mistet. Når du går tur i skogen kan du for eksempel miste en hanske med vilje noen ganger. Be hunden løpe tilbake for å finne hansken – for så å bringe den tilbake til deg. Du kan godt variere med å miste forskellige ting - nøkler, klokke, hodeplagg eller lignende. Hunden skal hente det som lukter av deg! Kanskje du faktisk mister bilnøklene på en skogstur? Da er det kjekt å ha en firbeint venn til å hjelpe deg.

Finne gjenstand kan ligne litt på en innendørs "tapt apport". Du kan lære hunden å finne nøklene dine innendørs før du skal ut å kjøre bil. Eller du kan lære hunden navnet på forskjellige gjenstander - husk å sette ord på dem og vær tålmodig. Sko, klær, en fjernkontroll – hva som helst som er praktisk for deg å få hjelp til. Hunden vil bli stolt av å få en jobb å utføre!

Luktdiskriminering er morsomt og praktisk. Her er det bare fantasien som setter grenser. Luktdiskriminering betyr at hunden skal markere på en bestemt lukt - for eksempel noe som lukter av deg blandt mange ting. Man kan også lære hunden å finne kantareller i skogen. Hva kan være mer trivlig enn en rolig tur sammen med hunden på sopptur?

Hvis du lærer hunden din å holde ting i munnen og bringe dem til deg - har du mange muligheter. Husk at ting ikke bør være for tunge, og vær sikker på at hunden ikke har vondt i tennene eller munnen når du gjør dette. Når hunden har lært seg hente-teknikker, kan den for eksempel:

  • Bære inn posten for deg
  • Hjelpe deg å bære inn ting når du har vært på shopping
  • Hente skoene dine, nøkler, jakke, sele eller leiebånd
  • La hunden hjelpe deg å rydde opp barnas leker ved å bære de opp i en eske

Det beste verktøyet jeg vet om - er det hunden som har! Det er utrolig hva hundens fantastiske luktesansen kan brukes til. Luktesansen er den siste sansen som blir dårlig på en hund. Utnytt dette og la senior få søke godbiter selv om den hører og ser dårlig. Holder man hodet til hunden i gang så beholder man livsgleden og energien - selv om beina, synet eller hørselen kanskje ikke følger like godt med lengre.

Det er bare fantasien som setter en stopper for hva du kan lære hunden din. Ovennevnte øvelser er også utmerket for eldre hunder som ikke orker mye fysisk mosjon. Alle øvelser som læres inn, skal læres med positiv trening og være fullstendig fri for straff. Det skal være glede for hunden og glede for deg. Om du er i dårlig humør, bør du vente med trening til en annen dag. Tilpass treningsøktene etter hva hunden orker, og stopp heller opp for tidlig enn for sent.

Hvis du ønsker å få hjelp til innlæring av nye øvelser, finnes det mange hundetrenere som kan hjelpe deg i gang. Sørg for å være sikker på at hundetreneren bruker positive treningsmetoder før du tar imot hjelp. Ikke godta trening som inneholder straff og tvang.

Lykke til med aktiviseringen!

Hilsen,
Wenche Strømnes, hundetrener

Hei, liker du artikkelen? Del den med dine venner: