Ny hund i hjemmet

Man kan aldri bli utlært når en jobber med hunder. Det gir også mulighet til å treffe nye mennesker og dele erfaringer, tips og råd. Med bare noen måneder igjen til jeg skal begynne på utdanningen, bestemte jeg meg endelig for å skaffe en hund til. Dette har vært en spennende tid for meg, og jeg har lyst til å dele den med dere.

Min hund Vicky er en labrador retriever på ti år, og begynner å nærme seg pensjonsalder. Litt stiv og støl, men fremdeles med lykken og livsgleden i god behold. Det var derfor viktig for meg å anskaffe en hund som Vicky går godt over ens med, og som gir henne den roen hun trenger.

Eldre hunder trenger mye hvile, men som nevnt i tidligere blogg er det også viktig at de får delta på ting som skjer. Har du en gammel hund bør du tenke nøye gjennom situasjonen før du skaffer en hund til. Om du får en valp eller ung hund i huset med høyt aktivitetsnivå er det viktig å huske på at den gamle hunden fort kan "bli eldre." Det kan også skje at den kvikner til igjen av den nye hundens aktivitet. Uansett må man huske å ta hensyn til senior og lære den nye hunden at når senior hviler, så må den få være i fred.

Hunden Kirby på turJeg hadde bestemt meg for ikke å ha en valp, så jeg ønsket en omplasseringshund eller å bli forvert. Telefonene kom og jeg hilste på en del hunder. Selv om jeg egentlig hele livet har sagt at jeg ikke vil ha en liten hund, og ikke en hannhund, var det akkurat det som skjedde. En hannhund på ca. 7 kg, 2 år og av typen Mittelspitz ble vårt nye familiemedlem. Valget var vanskelig og jeg vaklet lenge. Til slutt var det hvordan Vicky gikk overens med den lille tassen som avgjorde det hele for meg.

Kirby heter han, en vakker krabat, og jeg skal være hans forvert. Siden Kirby har en blomstrende fortid som utstillingshund, har jeg vel nå innsett at tiden er inne for å sette seg litt inn i den sporten også. Kirby var hos en annen forvert i en lengre periode, men ble levert tilbake. Det hadde visst ikke gått så bra, og Kirbys eier var nå opptatt av at den fikk et trygt hjem og bygget opp igjen livsgleden.

Det første Kirby og jeg gjorde var å gå en rolig tur sammen. Når vi kom hjem ble det imidlertid liv i stua. Det var ikke populært at eieren hans var borte, og Kirby sprintet rundt i stua og pep i mange timer. Han var så trøtt og sliten og øynene glippet, men han klarte ikke å slappe av. Alt var skummelt og nytt!

Hunden Kirby slapper avEtter å ha prøvd mange forskjellige taktikker uten suksess holdt jeg på å sette propper i ørene mine. Da kom jeg på et annet alternativ. Jeg forsto at Kirby var oversliten og det var grunnen til at han ikke klarte å roe seg ned. Jeg festet et kort bånd på han og satte meg i ro på en stol for å se på tv. Jeg fratok han altså muligheten til å løpe rundt. Deretter begynte jeg å stryke han rolig over hele kroppen for å få han til å slappe av – dette utskiller endorfiner som hos oss mennesker. Etter et par minutter sluttet han å pipe. Etter ti minutter la han seg ned og etter et kvarter så sov han. Suksess!

Overraskelsen var stor når han våknet. Han var som en ny hund etter et par timers søvn. Det var en fin bekreftelse på hvor viktig hvile og søvn er for hunder. Kirby slo seg fullstendig til ro. Han tuslet fredsommelig rundt i huset og luktet, spiste middagen sin og fikk masse kos. Vi gikk en kort kveldstur, roen senket seg – og det varte hele natten.

Kirby er en flott hund, han er lynende intelligent, hengiven og behagelig. Men han har lett separasjonsangst og er veldig skeptisk til nye mennesker. Dette jobber vi med i små mengder hver dag og det blir stadig bedre.


Hilsen,
Wenche Strømnes, hundetrener

Hei, liker du artikkelen? Del den med dine venner: